Torokcsakra

Torokfájás, köhögés, rekedtség – olyan tünetek, amelyek sokmindenkit érintenek és a Torokcsakra egyensúlyvesztésére utalhatnak. Ezek a tünetek akadályozzák a beszédet és arra kényszerítenek bennünket, hogy egy kicsit hallgassunk, csendesedjünk el és halljunk meg másokat is, illetve halljuk meg a saját belső hangunkat.

A Torokcsakra, szanszkrit nevén Visuddha Csakra helye szimbolikus: ahol a fej és a mellkas találkozik, ahol összekapcsolódnak az érzelmek (mellkas, szív), a gondolkozással (fej, elme).  A torokcsakra felelős a kommunikációért, azért, hogy világosan és őszintén fejezd ki magad, hogy hangot adj az érzelmeidnek és a gondolataidnak, hogy ki tudd fejezni a szükségleteidet. Testi szinten a nyak, a száj, a gége és a hangszálak, a pajzsmirigy, valamint a hallás és a hallószervek kapcsolódnak hozzá. A torokcsakra felelős a légzésért is, mert bár a tüdő a szívcsakrához tartozik, a légzés ritmusát a torokcsakra szabályozza.

A torokcsakra színe a kék, a szimbóluma a kék kör. Aktív, kifelé irányuló, cselekvő polaritású csakra és egyik legfontosabb feladata az őszinte és világos kommunikáció, valamint a beszéd és hallgatás egyensúlya. A beszédünkkel gyakran manipulálni próbáljuk a hallgatóságunkat, hogy olyannak lássanak bennünket, amilyennek mi szeretnénk. Különösen tipikus helyzetek lehetnek pl egy állásinterjú, egy üzleti tárgyalás, vagy egy szóbeli vizsga, de jó példa az is, ahogyan a reklámok manipulálni próbálnak minket, vagy ahogyan egyes médiák kommunikálnak.

A felesleges beszéddel nagyon sok energiát pazarolhat el az ember. Ha voltál már csendes meditációs elvonuláson, ahol a résztvevők napokig némasági fogadalmat tesznek, megtapasztalhattad, milyen hihetetlenül nagy részét foglalja le az agykapacitásunknak az, hogy megfogalmazzuk a mondanivalónkat, és hogy újra játsszunk beszélgetéseket a fejünkben. Eszedbe juthatnak olyan mondások, mint „Hallgatni arany” vagy „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”

A torokcsakra zavarát jelző tünetek közül a köhögés, gyakori torok köszörülés/krákogás vagy az éjszakai fogcsikorgatás gyakran elfojtott, ki nem mondott agresszióra vagy egyéb érzelmekre utalhat. Szintén a torokcsakrához tartozik a beszédben vagy hallásban fellépő bármiféle zavar, pl beszédhibák, dadogás, ha valaki kuszán, zavarosan, érthetetlenül beszél, gyakran kér elnézést, túl gyorsan vagy túl lassan beszél.

Kommunikálj világosan és őszintén: stimuláld a torokcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • Színterápia: kék, világoskék, különösen jó a kék sál
  • Kristályok/kövek: türkiz, akvamarin, amazonit és más kék színű kövek
  • Illóolajak: eukaliptusz, fenyő, zsálya
  • Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás
  • Vizualizációk: kék szín légzés: képzelj egy ragyogó kék fényt a torkodban, ami a légzésed ritmusára pulzál: belégzéskor mindig kitágul, kilégzéskor összehúzódik.
  • meditáció: mantra meditáció, hangtálas, hangszeres, zenés meditációk
  • Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó lehet az AUM mantra.

Amit jó tudni

Színe: türkizkék.
Eleme: az éter.
Nyaktőnél található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, tüdő felső része, nyelőcső, hangképző szervek, mandulák, fülek, állkapocs, felső végtag.
Endokrin mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Hormonok: tiroxin, parathormon, calcitonin.
Életfeladata: Felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés, itt valósul meg a szó teremtő hatalma.
Harmonikus működés: Jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte.
Túlműködik: túlságosan bőbeszédű, üres fecsegés, önelégült, arrogáns, mások manipulálása, hazudozás, minden áron erősnek mutatja magát.
Alul működik: húzódozik az önkifejezéstől, önbizalom hiány, megbízhatatlan, nézeteiben nem állhatatos, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.
Harmonizáló kép: kék ég látványa
Túlműködik: narancs
Alul működik: türkiz