Szívcsakra

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén a negyedik a sorban a Szívcsakra. Ez az energiaközpont a mellkas közepénél helyezkedik el. Szerveink közül ide kapcsolódnak a szív, a tüdő, a karok és a kezek, az immunrendszerünk, a bőrük.

A Szívcsakra eleme a levegő, ami összeköt bennünket a körülöttünk lévő világgal, ahogyan a szeretet. A Szívcsakra ábrázolásában leggyakoribb színek a zöld és a rózsaszín, bár gyakori szimbólumok a piros szív vagy a vörös rózsa is, és az arany szín is megjelenik egyes ábrázolásokban.

Míg Keleten az élet középpontja a Manipúracsakra, a nyugati kultúrákban az életet a szívhez kötjük – gondolj csak olyan történetekre a kultúrkörünkben, amikor egy teátrális gyilkossághoz vagy öngyilkossághoz a szivet célozzák a szereplők, tőrdöféssel vagy pisztolylövéssel.

A szívcsakra egyik központi témája az adás és elfogadás egyensúlya. Ez hat érzelmi és mentális síkon, de gyakran megjelenik fizikai síkon is, például az immunrendszert vagy a bőrünket érintő problémák formájában. Ha kibillen a szívcsakra egyensúlya, akkor túl érzékenyek leszünk és támadásnak értékelhetünk a külvilág, vagy a saját szervezetünk felől egyébként ártalmatlan dolgokat. Ilyenkor allergiák, autoimmun betegségek, daganatos megbetegedések, ekcéma vagy egyéb bőrprobléma jelentkezhet. Egy egyszerű influenza vagy megfázás is a szívcsakra egyensúlyvesztésére utal: ilyenkor a légutak és a tüdő is érintettek a megbetegedésben, nem akarunk érintkezni a környezetünkkel, befelé fordulunk, elhúzódunk, nem kérünk és adunk puszit (hiszen „fertőzünk”), és muszáj pihennünk.

Az ünnepek gyakran megterhelik a szívcsakrát, mert ilyenkor többet vagyunk együtt a szeretteinkkel, mint a hétköznapokban, és az együtt töltött idő alatt kénytelenek vagyunk szembesülni a családon belül meghúzódó konfliktusokkal. Egy bölcs mondás szerint, ha azt hiszed, hogy megvilágosodtál, tölts egy kis időt a családoddal…

Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

– Színterápia: zöld, rózsaszín, vagy arany

– Kristályok/kövek: rózsakvarc, aventurin, smaragd és más zöld színű kövek

– Illóolajak: bazsalikom, kömény, rózsa

– Tevékenységek: Kezek és karok stimulálása: kézfogás, ölelés (oxytocin felszabadul), egymásba karolás. Társas táncok, éneklés (tüdőt is stimulálja), mantrázás, önzetlen munka másokért (az Egón való felülemelkedés).

– Vizualizációk: zöld szín légzés, vagy szívlégzés: képzelj egy ragyogó zöld tölcsért a szívedhez, ami körbe-körbe forog, örvénylik és feltölti a szívedet zöld színnel, majd a szívedből szétárad az egész testedbe és a testeden kívülre is, elárasztja az egész világot, összekapcsol a többi érző lénnyel. Hófehér virág, ami a szívedben nyílik és csukódik a légzésedre. Egy hatalmas tenyérben, vagy virágban/lótuszvirágban fekszel: körülölel, megtart, körülvesz az elfogadás és szeretet, függetlenül attól, hogy mit gondolsz, mondasz, teszel, mindig ott van Neked.

– Meditáció: Szeretet meditáció: vedd sorba az embereket, közeli család, barátok, semleges emberek, olyanok, akikkel nem harmonikus a kapcsolatod, és mindenkinek egyformán kívánd, hogy legyen boldog. Megbocsájtás: idézd fel magadban sorra azokat az embereket, akik úgy érzed, ártottak neked valahogyan az életed során és sorban bocsáss meg nekik, szívből, mélyen átérezve a megbocsátás érzését (ne a fejedben bocsáss meg, hanem a szívedben).

– Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát. AUM. Szívcsakrás mantra: Lokah Samastha Sukhino Bhavantu (Minden érző lény legyen egyformán boldog).

Amit jó tudni

Színe: zöld, rózsaszín, arany.
Eleme: a levegő.
A szív magasságában van.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, mellkas, tüdő alsó része, bőr, vérnyomás, keringés, immunrendszer.
Életfeladata: A szeretet megélése és kinyilvánítása, részvét, emberi szolgálat.
Harmonikus működés: Együttérző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, harmóniára törekvés, önzetlen, odaadó, törődő.
Túlműködik: Birtokló természet, szeretetének feltételt szab, érzelmi éheztetéssel büntet, túl dramatizálja a dolgokat.
Alul működik: Fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, önsajnálatba menekül, zárkózott, érzelmi függőség, üres kapcsolatok, közöny.
Testi betegségek: Kapcsolódó testrészek betegségei, elégtelen légzés, magas vérnyomás, keringési problémák, visszérgyulladás, infarktus, rákbetegség.
Harmonizáló kép: rózsaszín felhők az égen, természet zöldjében tett séták.
Alul működésnél: rózsaszín
Túlműködésnél: kék, sárga