Szakrális csakra

A Szexcsakra a hét fő csakra sorában alulról indulva a második, a Gyökércsakra után. A medence közepén, a köldök és a nemiszerv között, a keresztcsont magasságában helyezkedik el (a keresztcsont latinul Sacrum, a Szexcsakrát hívják Szakrális csakrának is). Színe a narancssárga, a belső elválasztású mirigyek közül a petefészek illetve a herék kapcsolódnak a szexcsakrához, és a szexuális hormonok termelése (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron). 

Ehhez a csakrához tartozik a folyadékháztartás szabályozása, a nyelv és a haj.

A szexualitáson kívül ez az energia központ felelős a kreativitásért, hiszen minden élet innen indul ki, és ide tartozik nem csak az utód, de bármi más megalkotása és létrehozása. Itt történik szervezetünkben az elengedés, és ez a fontos folyamat mentális síkon is a Szexcsakrához tartozik.

A Szexcsakra további fontos feladata az evéssel való kapcsolatunk egyensúlyban tartása, és egyben önmagunk elfogadása és szeretete. Ha „szeretre éhezünk”, úgy érezzük, nem kapunk elég kényeztetést, gyakran az evésben keressük a megoldást: szeretetéhségünkben túl sokat eszünk, vagy éppen ellenkezőleg, azt várjuk, hogy a koplalás megoldja a kapcsolati és az énképünkkel kapcsolatos problémáinkat.

Gyakori problémát jelent mindkét nemnek, hogy egyensúlyt találjon a női és férfi polaritásban. Egyszerre próbálunk női és férfi szerepekben megfelelni (például család és munka), és közben előfordul, hogy rossz helyzetben hívjuk segítségül a női vagy férfi energiánkat. Ettől gyakran nem találunk párt magunknak, vagy kibillen az egyensúly a meglévő párkapcsolatban.

A Szexcsakra zavarára utalhat, ha valaki gátlásos, bátortalan, és visszahúzódó, vagy ha valaki túl harsány, sokat beszél a szexről és kihívóan viselkedik az ellenkező nemmel. Mivel a szexcsakra felelős a nemi hormonok termelődéséért, ez hatással van a megjelenésre, a súlyfeleslegre, és a hajra is. A Szexcsakrához tartozik az összes szexualitással és nemiszervekkel kapcsolatos probléma, mint a menstruációs zavarok, petefészek ciszták, termékenységi problémák, impotencia vagy orgazmus problémák, prosztata és hereproblémák, a méh és a mell problémái, de ide tartoznak a vizeletproblémák (folyadékháztartás), és a hízás is.

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

– színterápia: narancs (alsónemű, ruha, pizsama, narancs színnel festés)

– illó olajok: szantálfa, ylang-ylang, kardamom. Fürdővízbe különösen jó.

– kövek: narancs színű kövek, pl borostyán, karneol.

– tevékenységek: vízzel kapcsolatos, befelé forduló, elmélkedő, csendes tevékenységek, (pl. úszás, fürdő, jacuzzi) kreatív tevékenységek (pl. festés, rajzolás, kézimunka) interaktív tevékenységek (pl. tánc, társastánc, hastánc)

– megerősítések:  (Feltétel nélkül) Szeretem és elfogadom magam. Megteremtek mindent, ami megfogan az elmémben. Megteremtem a saját boldogságom. Nagyra becsülnek és én is nagyra becsülök másokat. Könnyedén hajlok és áramlok. Könnyedén és elegánsan engedem el, ami visszatartana. Női és férfi oldalam egyensúlyban van.

Amit jó tudni

Színe: narancs.
Eleme: víz.
A nemi szervek és a köldök között található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemi szervek, vese, hólyag, nyirokfolyadék, kiválasztás, női ciklusok
Endokrin mirigy: ivarmrigyek. Hormon: tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron Ezen a vivőeszközön keresztül nyilvánul meg érzelmi életünk, a másik nemmel való kapcsolatunk, kreativitásunk.
Életfeladata: Alkotás, a teremtő energia felhasználásával.
Harmonikus működés: Bízik önmagában és másokban, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív ember. Életében a szerelem az érzékiség a megfelelő helyen van.
Túl működik: Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.
Alul működik: Szex elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, derékfájás, frigiditás, impotencia
Harmonizáló kép: vízparti séta, úszás, forrásvíz, holdfény
Alul működésnél: narancs
Túlműködésnél: kék