Homlokcsakra

Fejfájás, látás zavarok, rövidlátás, orrdugulás, homlok- vagy arcüreg gyulladás, hormonháztartással kapcsolatos problémák – ha ezek közül valamelyik jellemző rád, érdemes tudatosan dolgoznod a Harmadik Szem Csakrádon, mert lehet, hogy ez a fontos energiaközpont kibillent az egyensúlyából. Akkor is olvass tovább, ha gyakran úgy érzed, nem jó helyen vagy, nem azt csinálod, amire születtél és ez feszültséget okoz benned.

Neked mit lát a Harmadik Szemed? Fényesítsd ki jógával!

A Harmadik Szemként emlegetett energiaközpont a homlok közepén helyezkedik el, szokták Homlokcsakrának is hívni, szanszkritül Adzsna csakra. Előfordult már, hogy támadt egy jó ötleted, úgy érezted, felkapcsolták a villanyt a fejedben, hirtelen rájöttél, mit kell tenned, mi a megoldás, és a homlokodra csaptál közben? Lehet, hogy bizsergő vagy áramló érzést is éreztél ott? Ez a Harmadik Szem csakrád helye.

Színe az ibolya, a hozzá tartozó szervek a szemek, az agy, az orr és az arc, illetve a belső elválasztású mirigyek közül az agyalapi mirigy (hipofízis), ami a teljes hormonháztartást szabályozza. Polaritása női, vagyis befelé forduló, figyelő.  Az intuíció, a megérzések, az új ötletek, felismerések helye. Ide tartozik a látás minden értelemben: milyen jól látsz és értesz dolgokat, mennyire van tiszta képed önmagadról, a céljaidról, a jövődről, az életutadról, életcélodról. A Harmadik Szemhez kapcsolódik a Belső Vezető fogalma: az az erő, ami elvezet az Egód felől a belső önvalód felé, ami segít felelősséget vállalni önmagadért, felismerni az életfeladatodat, tisztán látni és érzékelni, a fizikai világban és azon túl.

Amikor a Harmadik Szem Csakra alulműködik, elveszítjük szem elől a valódi céljainkat és értékeinket. Csak tekerjük a mókuskereket, és csodálkozunk, hogy nem vagyunk boldogok, ürességet érzünk az életünkben. Ilyenkor általában az intellektus (saját vagy mások racionális érvei) erősebb, mint az intuíciónk, és hagyjuk magunkat eltéríteni az eredeti céljainktól. Az sem kívánatos viszont, hogy a Harmadik Szem túl erőteljesen működjön. Ilyenkor azon kaphatjuk magunkat, hogy álomvilágban élünk, elveszítjük a kapcsolatot a földdel, a mindennapi dolgokkal, és túlértékeljük az álomvilágunkat. Ez gyakran előfordul például valamilyen függőségben élő emberekkel (alkohol, drog, játékszenvedély, stb.).

Hozd egyensúlyba a Harmadik Szem Csakrádat!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • színterápia: lila, ibolya.
  • illóolajok: bármilyen illóolaj segít egyensúlyba hozni ezt a csakrát, de különösen a jázmin, pacsuli, muskotályzsálya
  • kövek: amethiszt, zafír, lila színű kövek
  • tevékenységek: vizualizációk, sírás, nevetés

Összességében tehát jó ha tudod:

Színe: indigó.
Eleme: az idő.
Helye a homlok közepe.
Kapcsolódó testrészek: arc, szem, orr, kisagy, központi idegrendszer.
Endokrin mirigy: agyalapi mirigy, hipofízis, a hormonrendszer karmestere.
Életfeladata: Szeretet, mely túlterjed az emberi szereteten, és minden életet átölel, minden élet védelméről és gondoskodásáról szól.
Harmonikus működés: karizmatikus, erősen intuitív, jó tanulási képességek, jó emlékezet.
Túlműködés: Nagyon logikus, dogmatikus, tekintélyelvű, arrogáns, túlzott racionalizmus, materializmus.
Alul működik: Fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, butaság, tanulási nehézség, hallucináció.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fejfájás, csökkent látás.
Harmonizáló kép: éjszakai csillagos ég látványa.
Túlműködésnél: sárga
Alul működésnél: lila