Erő-Napfonat csakra

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén, a Gyökér csakra és a szakrál csakra után harmadik a sorban a Napfonat Csakra. Ez az energiaközpont a Solar Plexus nevű ideggócnál, a köldök felett, a rekeszizom környékén helyezkedik el. Színe a napsárga, eleme a tűz, az ide tartozó szervek az emésztőrendszer, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, a gyomor, a hormonok közül az inzulin és az adrenalin.

Elég a japán harakirire gondolni, vagy keleti harcművészetekre, amelyek a legfőbb erőnket a has, a köldök környékére helyezik. A Napfonat csakra energiája valóban egy nagyon aktív, kifelé irányuló, férfias energia, az Egó megnyilvánulása, a Belső Harcos lakhelye. Ez a központ felelős azért, hogy mennyire vagy képes kiállni magadért, harcba szállni egy esetleges agresszorral, nemet mondani egyes helyzetekben – vagy esetleg éppen Te magad vagy az agresszor, aki másokon akar uralkodni.

Érdekes önismereti kérdés az is, hogy mennyire vagy passzív-agresszív, vagyis édes mázba burkolva, manipulatív módon fejezed ki az uralkodási vágyad, vagy nyíltan felvállalod az agresszor vagy irányító szerepet. Visszaélsz-e a hatalmaddal bizonyos helyzetekben, hogyan bánsz a beosztottaiddal ha vannak, vagy olyanokkal, akiket valamiért magadnál alacsonyabb pozícióba teszel mentálisan (pl. takarítónő, pincér, valamilyen kiszolgáló személyzet, stb). Hosszasan dühöngsz utólag, hogy milyen igazságtalanul bánt veled a főnök, ügyintéző, portás, stb. vagy a helyszínen kiállsz magadért?

Gyakran kellemetlen lehet szembenézni a dühünkkel vagy a meghunyászkodásunkkal, pedig mindannyian kerülünk ilyen helyzetekbe és mindannyiunknak van „árnyoldala”. Az emberi forma együtt jár a tökéletlenséggel. A Napfonat Csakra egyik fontos feladata rávilágítani a saját árnyoldaladra és elfogadni azt. Ha ez nem történik meg, az elfojtott agresszió belülről és kivülről is képes romboló erővé változni.

Fizikai síkon a Napfonat Csakrához tartozik az emésztés és a gyomor, az inzulin és adrenain termelés. Talán előfordult már veled, hogy stressz, szorongás, félelmek hatására „összeugrik a gyomrod”, „gyomorideged” lesz. Az ilyen feszültség gátolja a keringést és az energiaáramlást ezen a területen. A lassú és nyugodt rekeszizom légzés, amely ellazítja a hasat, nagyban segíthet ilyen esetekben, és minden emésztéssel kapcsolatos problémán.

Fizikai betegségek vagy tünetek, amik a Napfonat Csakra zavarát jelzik: emésztési zavarok, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, epepanaszok, gyomorégés, májbetegségek, rekeszizom problémák, hízás a hasra, gyomorfekély, IBS (irritábilis bél szindróma). A túlműködő Napfonat Csakra esetén gyakori az uralkodási vágy, másokon való átgázolás, túlzott egoizmus. Akinek alulműködik a Napfonat Csakrája az gyakran félénk, visszahúzódó, nem tud nemet mondani, hagyja magát kihasználni, áldozat vagy mártír szerepet vesz fel, kisebbségi komplexusa van. A köldökcsakra energiáját gyakran azért nyomjuk el, mert félünk, hogy ha kifejezzük az agressziónkat, akkor elveszítjük mások szeretetét, szimpátiáját. Akinek alulműködik a köldökcsakrája, gyakran fél a saját erejétől, ezért nem meri szabadjára engedni a Belső Harcosát.

Ébreszd fel a Belső Harcosod, hozd egyensúlyba a Napfonat csakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

Illóolaj: bergamott, levendula

Kövek: tigrisszem, jáde

– Színterápia: napsárga

Megerősítések:  Bátran cselekszem. Bátor és erős vagyok. Véghezviszem, amit eltervezek. Kiállok magamért. Befejezem, amibe belekezdek. Az univerzum ereje átáramlik rajtam. Végtelen erő áll rendelkezésemre. Mindent elsöprő erő lakik bennem. Bármire képes vagyok.

Amit jó tudni

Színe: sárga.
Eleme: tűz.
Köldök felett kétujjnyira helyezkedik el.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, lép, epe, izmok, vegetatív idegrendszer
Endokrin mirigy: hasnyálmirigy, pancreas. Hormonok: glukagon, inzulin
Életfeladata: Az öntudat megerősítése.
Harmonikus működés: Tiszteli önmagát és másokat, sugárzó életerő, nyitottság, kisugárzó, életvidám, élni akarás, tettvágy, egzisztencia, tapasztalatok feldolgozása.
Túl működik: Hatalmaskodás, ítélkező hajlam, fensőbbséges gőg, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, düh, munkamánia.
Alul működik: Önbizalom hiánya, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, állandó meg erősítésre van szüksége, túl fontos számára mások véleménye, fél a magánytól, sikertelenség érzése, önállótlan, idegesség.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, cukorbetegség, gyomorfekély, emésztési problémák. Harmonizáló kép: tűz, gyertyaláng látványa, napozás
Alul működésnél: sárga
Túlműködésnél: lila